: +30.2645026635 : lefkasf@otenet.gr

Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση παραγωγής γίνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης. Η χρονική περίοδος κατά την οποία εξελίσσονται είναι το καλοκαίρι. Μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.

Κατά την 57χρονη λειτουργία τους έχουν εμφανισθεί στη Λευκάδα μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου. Τον Αύγουστο του 1964 εμφανίστηκε και τραγούδησε η μεγάλη Μαρία Κάλλας. Στον τομέα του θεάτρου έχουν εμφανισθεί οι πιο γνωστοί ελληνικοί θίασοι καθώς και οι κρατικές σκηνές. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται και ξένοι θίασοι. Στον τομέα του Λόγου έχουν συμμετάσχει έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές κ.ά. Στον τομέα του χορού έχουν παρουσιάσει έργα τους πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα.

Η νέα χιλιετία βρίσκει τις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» της Λευκάδας να συμπληρώνουν 57 ολόκληρα χρόνια ζωής. Μιάς μακρόχρονης πορείας με συνεχή πολιτιστική δράση που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει στον τόπο υψηλής πνευματικής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο θεσμός των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» υπήρξε αλλά και είναι το όχημα που μέσα από ποικίλες πολιτιστικές διεργασίες προσδίδει στο νησί μια πλατειά ακτινοβολία και τοποθετεί την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού σε μια από τις πρώτες θέσεις στη χώρα μας.

Η πολιτιστική παρουσία της Λευκάδας ξεχώρισε από πολύ νωρίς, αν λάβουμε υπόψη ότι οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» ξεκινούν το 1955 και υπήρξε έγκυρη, ενίοτε δε και πρωτοποριακή αν ανατρέξουμε στα καλλιτεχνικά της δρώμενα των
δεκαετιών ’50 και ’60.

Σήμερα στην αρχή της νέας χιλιετίας επιδιώκουμε με κάθε δυνατό τρόπο όχι μόνο την συνεχή αναβάθμιση των «Γιορτών» και του περιεχομένου τους αλλά ταυτοχρόνως ανιχνεύουμε και αναζητούμε τρόπους ώστε να θεμελιώσουμε μια στέρεη και σύγχρονη υποδομή λειτουργίας τους.

Οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» είναι ένας γνωστός και καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός του καλοκαιριού, αλλά και μια βάση δημιουργικής και πολιτιστικής προσφοράς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ανά περίοδο λεπτομέρειες για τις Γιορτές Λόγο & Τέχνης της Λευκάδας

Η πρώτη περιοδος των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης” μέσα σε ένα μελαγχολικό μεταπολεμικό τοπίο,όπου η ευγένεια του ενθουσιασμού για την πνευματική, πολιτιστική και οικονομική αναπτυξη τουτόπου, αποκτάει την διασταση και την σημασία μιας καθολικής λαικής υπόθεσης των ανθρώπων του.

Τα φιλολογικά αφιερώματα – οι εκδηλώσεις λόγου – ανατέμνουν την τοπική πνευματική παράδοση τους περιβάλλον εκφραστές της και συγκεραννυουν το τοπικό με το ευρύτερο επτανησιακό και εθνικό πνευματικό και το περιβάλλον του λαικού πολιτισμού.

Μέχρι το 1961 οι εκδηλώσεις του Αυγούστου, διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, απο τον Σύλλογο Λευκαδίων Αττικής ” Η Αγια Μαύρα” (Πρόεδρος:Αντώνης Τζεβελέκης), το Μουσικοφιλολογικό Όμιλο “Ορφευς”, το Δήμο Λευκάδας και περιλαμβάνουν εκτός απο τις θεματικές ομιλίες και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (οι τελευταίες θα συνεχιστουν σε όλες τις φάσεις των γιορτών μέχρι σήμερα, με εκσυγχρονισμούς και προσαρμογές στην κάθε περιοδο) με εξαιρετική συμβολή των πνευματικών ανθρώπων: Γερασίμου Γρηγόρη, Πάνου Ροντογιάννη, Πανταζή Κοντομίχη, Δήμου Μαλακάση, Γιάννη Αθηνιώτη και πολλών άλλων.

Μουσικές εκδηλώσεις, κλασικός χορός, θέατρο, ναυτικοί αγώνες, αθλητικοί αγώνες, επιδείξεις μόδας, θρησκευτικές εκδηλώσεις, λαικοί χοροί, χοροεπερίδες, εκθέσεις βιβλίου, λειτουργία “Λευκαδίτικου Μαγαζιού” – εκθεσις λαικής τέχνης των γεοργοαγροτικών προιόντων του νησιού, εκθέσεις ζωγραφικής – γλυπτικής, λαογραφικά δρώμενα, λαικό γλέντι, εκπολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού.

Χαρακτηριστικό της πρώτης περιόδου: Η ένταση της πνευματικότητας, η συναισθηματική συνέργεση σε πανελλήνια κλίμακα, μέθεξη στα “συμβάντα” της Λευκάδας των μεγάλων εκπροσώπων της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, η ενθουσιώδης εθελοντικη ανιδιοτελής προσφορά, η ευσυνειδησία και η αίσθηση καθήκοντος του δημιουργικού “ερασιτεχνισμου”.

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1955 Αριστοτέλης Βαλαωρίτης – Αγγελος Σικελιανός
  • 1956 100ετηρις Ιωάννου Ζαμπελίου
  • 1957 100ετηρις Διονυσίου Σολωμού
  • 1958 Τύπος και Δημοσιογραφία στην Επτάνησο
  • 1959 100ετηρις Κωστή Παλαμά (1859 – 1959)
  • 1960 Ανδρέας Κάλβος
  • 1961 Άγγελος Σικελιανό

Αφίσες 1ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Η περιοδος αυτή οριοθετείται αφενός από την έναρξη του “Διεθνούς Φεστιβάλ Λαικών Χορών και Τραγουδιών στη Λευκάδα” (στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ του 1962, 22 – 26 Αυγούστου, συμμετέχουν: Γαλλία – “La Capeline” της Menton, Γιουγκοσλαβία – Εθνικά μπαλέτα λαικών χορών και τραγουδιών “Zikika jovanoyic – Spanac” της Πανεπιστημιουπόλεως του Βελιγραδίου, Ιταλία – Grupo Folkloristico “Canterini Delle Sette Porte” του Settingiano – Catanzaro της Καλαβρίας, Ελλάς – χορευτικός όμιλος “Οι Βαλσαμάδες” της κοινότητας Βαλσαμάτων Κεφαλληνίας, Ελλάς – χορευτικό συγκρότημα του Μουσικοχορευτικού Ομίλου “Ορφευς” Λευκάδος) και αφετέρου από την αρχή της εφτάχρονης ιστορικής περιπέτειας της δικτατορίας που θα επηρεάσει αισθητά το ύφος και τις ποιότητες των γιορτών, χωρίς, ωστόσο, να υποτάξει την βούληση των ανθρώπων του νησιού να συνεχίσουν…

Τα “γεγονότα” των Γιορτών στην Κεντρική Πλατεία Λευκάδας με την ίδια πνευματική γνησιότητα και την θεματική συνάντηση ιστορίας και πολιτισμού κι αυτή την περίοδο, εμπλουτίζονται με εξωτισμότου φολκλορικού φεστιβάλ, που θα τα συνοδεύει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1962 Λαογραφία
  • 1963 Εθνογραφία
  • 1964 100ετήρις Ενώσεως Επτανήσου
  • 1965 100ετήρις Ενώσεως Επτανήσου – 150ετήρις Φιλικής Εταιρίας
  • 1966 Αφιέεωμα στην Κύπρο
  • 1967 Ελληνική Παραδοση

Αφίσες 2ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Τα ιστορικά γογονότα της περιόδου επηρεάζουν καταλυτικά και το κεφάλαιο των “Γιορτών Λόγου και Τέχνης”. Τόσο οργανωτικά όσο και από αποψη περιεχομένου παρατηρείται μια άρδην μεταβολή του σκηνικού, ιδιαίτερα μέχρι το 1970.

Ο λόγος υποχωρεί, οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου αποσύρονται σε περισυλλογή για να συντηρηθεί προπάντων η φολκλορική φιέστα, σύστοιχη με την αισθητική – πολιτική και πολιτιστική – των εκφράσεων της δικτατορίας. Την όλη υπόθεση του φεστιβάλ αναθέτει ο Δήμος Λευκάδας στο ζωγράφο και λόγιο Γιάννη Αθηνιώτη, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον Δήμαρχο του Καραβιλιέ της Γαλλίας – πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φολκλορ κ. Κλεμάν, για την μετακληση φολκλορικών συγκροτημάτων στο νησί.

Μετά το 1970 και έως το 1973 σημειώνεται μια αναθέρμανση των γιορτών, με τη συμβολή της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών και τη διοργάνωση αφιερωμάτων λόγου:Στον Άγγελο Σικελιανό (1971), στο Γουλιέλμο Δαίρπφελδ (1973) – γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία των Γιορτών για το λαό της Λευκάδας, πέρα και πάνω από την ιστορική συγκυρία.

Το 1974, επετειακή χρονιά των είκοσι χρόνων τους,οι γιορτές, για πρώτη φορά, δεν θα πραγματοποιηθούν. “…Η ματαίωσις του περιβόητου αυτού Αυγουστίατικου Φεστιβάλ ή καλλίτερον της ανούσιας φολκκλορικής εβδομάδας όπως είχεν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, ήρθε κατόπιν του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει ο Δήμος Λευκάδας…”(Βλ. “Ηχω της Λευκάδος”, αρ. φ. 43, Ιουλ. 1974).

Κάτω από την την οδυνηρή πίεση των γεγονότων της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο “Ορφέας” με την συνεδριασή του της 26ης Αυγούστου 1974, αποφασίζει την διοργάνωση μουσικοκαλλιτεχνικής εκδήλωσης, της οποίας οι εισπράξεις θα διατεθούν υπέρ των θυμάτων της Κυπριακής τραγωδίας.

Η εκδήλωση, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής και την πανδημη παρουσία του Λευκαδίτικου λαού, πραγματοποιήθηκε στο “Πάνθεον”, στις 7 Σεπτέμβρη 1974

Η πρώτη μεταδικτατορική περίοδος των Γιορτών.

Προσπάθεια ανασυγκρότησης – και της μνήμης – επαναφορά στην πολιτική ομαλότητα και στη συγκρότηση της πνευματικής ζωής. Ο λόγος – τα θεματικά αφιερώματα επανέρχονται διανθισμένα από παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ το φολκλορ εξακολουθεί να διατηρεί τη δική του καταληκτική Αυγουστιάτικη εβδομάδα, γράφοντας τον ετήσιο εξωτικό επίλογο. Ωστόσο, το 1978 υπογραμμίζεται το αίσθημα κόπωσης και μέσο του τύπου προωθείται ένας γόνιμος προβληματισμός για το άμμεσο και απώτερο μέλλον των Γιορτών…

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1975: Στον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
  • 1976: Στα 100 χρόνια της Νεοελληνικής Ποίησης
  • 1977: Στη Δημοτική Ποίηση
  • 1978: Στο Γερμανό αρχαιολόγο Γουλιέλμο Δαιρπφελντ

Αφίσες 4ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Από το 1979 την οργάνωση των Γιορτών αναλαμβάνει το νεοσύστατο “Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας” (ιδρύθυκε επί δημαρχίας Αποστόλου Φατούρου).

Σκοπός του ήταν η καλλιέργεια και ανάπτυξη κάθε μορφής πνευματικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Λευκάδας.

Επιχειρείται θεματική ανανέωση και προωθούνται νέες προσεγγίσεις παραδοσιακών θεμάτων καθώς τα ζητήματα συμπορεύονται με την γενικότερη μεταπολιτευτική ιστορική συγκυρία.

Σημαντική η πνευματική παρουσία του Ν. Σβορώνου.

Εγκαινιάζεται και καθιερώνεται η ελεύθερη συζύτηση με το κοινό και ο θεσμός της απονομής του μεταλλίου ειρήνης (1983 0 1998), σε προσωπικότηττα, ίδρυμα ή φορέα, που ναγνωρισμένα συνέβαλε στην παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ανθρωπιάς.

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1979: Στον Εθνικό ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
  • 1980: Στο Λευκαδίτικο λαικό πολιτισμό
  • 1981: Στον Άγγελο Σικελιανό και στη Δελφική Ιδέα
  • 1982: Στους Λευκαδίτες Ιστορικούς
  • 1983: Στην Εθνική Αντίσταση (1941 – 1944)
  • 1984: Στην Ειρήνη και Συνεργασία των λαών της Βαλκανικής

Αφίσες 5ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Ανακυκλούμενη η κρίση των γιορτών μετεωρίζεται στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Το στοιχείο που πλήττεται είναι προπάντων ο λόγος προιούσα συρρίκνωση – ή πλήρης υποχώρηση – των διαλέξεων σε χώρους κλειστούς ή περιορισμένους, απουσία των μεγάλων και ενεργητικών ακροατηρίων, εξειδικευμένος σταδιακά και ελιτιστικός λόγος στα πλαίσια συνεδρίων και παρα το συγχρονικό ενδιαφέρον και την πολιτική, με την ευρύτερη σημασία, εστίαση των θεματικών.

Στα παραπάνω προστίθεται και η δυσχέρεια αντιμετώπισης των υπέρογκων δαπανων του φεστιβάλ.

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1985: Στον Απόδημο ελληνισμό
  • 1986: Στην ειρήνη και τη Συναδέλφωση των Λαών
  • 1987: Στο περιβάλλον
  • 1988: Στην Ολυμπιακή Ιδέα
  • 1989: Στην ευρωπαική ενοποίηση
  • 1990: Στον Ελληνικό Τουρισμό
  • 1991: Στην καταπολέμιση των Ναρκωτικών
  • 1992: Στη Μακεδονία: Ιστορία – Πολιτισμός
  • 1993: “Πρόοδοι στη σύγχρονη Ιατρική
  • 1994: “Παρθενώνια του Ελληνισμού”
  • 1995: Ρατσισμός – Ανθρώπινα Δικαιώματα

Αφίσες 6ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Από το 1996 το κεφάλαιο του λόγου, ανατίθεται στην “Εταιρία Λευκαδικών Μελετών”.

Οι διοργανώσεις των συνεδρίων και συμποσίων εκ μέρους της Ε.Λ.Μ. προσανατολίζουν τις θεματικές τους σε ιστορικά και φιλολογικά ζητήματα και θέματα της πολιτισμικής ιστορίας με άξονα τη Λευκάδα, τα Επτάνησα και ευρύτερα την Ελλάδα, κάτω από το πρίσμα σύγχρονων επιστημονικών θεωρήσεων.

Απευθύνονται σε μυημένα στα σχετικά ζητήματα, κοινό και οι σχετικές εργασίες διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Λευκάδας.

Από το 1999 μεχρι και το 2002, ο Δήμος Λευκάδας επιχειρεί την “επαγγελματοποίηση της πολιτιστικής ζωής, με την ανάθεση του σχεδιασμού, της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου στο Κυριάκο Σφέτσα, καλλιτεχνικό διευθυντή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Η προσπάθεια είναι να επιμηκυνθεί η διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων με την διαχυσή τους σε ευρύτερες χρονικές περιόδους στη διαρκεια τους και η κορυφωσή τους τον Αύγουστο και να εμπλουτιστούν οι εκδηλώσεις με εκφράσεις απο κάθε περιοχή της τέχνης.

Έμφαση σε ποικιλία μουσικών ακουσμάτων,σε επαγγελματικά σχήματα και πρωτοβουλίες, στην εκπροσώπηση και την ανάδειξη δημιουργίας και των ιδιωτικών εργαστηρίων (μουσικής – χορού) της πόλης και των σχολείων επίσης.

Αξιοποιούνται νέοι χώροι πραγματοποίησης των εκδηλώσεων (Κηποθέατρο, πλατείες).

Από το 2003 και μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες επανέρχονται στο Πνευματικό Κέντρο, στην εργώδη προσπάθεια του οποίου οφείλεται και ο ποιοτικός συντονισμός και η επιβίωση των γιορτών.

To 2005, χρονιά εορτασμού των 50 χρόνων, στόχο έχει να προάγει το διάλογο και τον προβληματισμό για το μέλλον τους.

Θεματικά Αφιερώματα

  • 1996: Τοπική παράδοση και Πολιτισμικός Τουρισμός
  • 1997: Η Λευκάδα μέσα στο ταξίδι
  • 1998: Η Χριστιανική τέχνη στη Λευκάδα, 15ος – 19ος αιώνας (Παράλληλη εκδήλωση λόγου με θέμα: Διονύσιος Σολωμός)
  • 1999: Οι πρωτεύουσες της Λευκάδος
  • 2000: Διαδρομές στο Λευκαδίτικο 20ό αιώνα (Παράλληλες εκδηλώσεις λόγου με θέμα:Λευκάδιος Χέρν και Λευκάδα, και: Συγχρονοι Λευκάδιοι Ποιητές)
  • 2001: Άγγελος Σικελιανός. Πενήντα χρίνια από το θανατό του (Παράλληλη εκδήλωση λόγου με θέμα: Ο Σωκράτης και η φιλοσοφία του)
  • 2002: Τριπτυχο Εκδηλώσεων: Ποίηση – Πεζογραφία – Γλυπτική. Σύγχρονοι έλληνες δημιουργοί
  • 2003: Τριπτυχο Εκδηλώσεων: Ποίηση – Πεζογραφία – Μουσικολογία. Σύγχρονοι έλληνες δημιουργοί (Παράλληλες εκδηλώσεις λόγου: Το Επτανησιακό Θέατρο, 18ος – 19ος αιώνας.) Εκδηλώσεις τιμής για το Νίκο Σβορώνο.
  • 2004: Τριπτυχο Εκδηλώσεων Λόγου: Ποίηση – Βιολογία – Ιστορία. (Παράλληλη εκδήλωση λόγου: Αφιέρωμα στον ποιητή – ολυμπιονίκη Δημήτριο Γολέμη και: Διήμερο συμπόσιο στα 100 χρόνια από το θάνατο του Λευκαδίου Χέρν)
  • 2005: Πενήντα χρόνια “Γιορτές Λόγου και Τέχνης” στη Λευκάδα

Αφίσες 7ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης

Αφίσες 8ης Περιόδου Γιορτών Λόγου και Τέχνης